puzzle_kep_4

A számszomszédok ismerete, az eggyel több vagy kevesebb, adjunk hozzá vagy vonjunk ki belőle tízet gyakorlása nem a megszokott módon. Azt hiszem, ezt nyújtja a matek puzzle.

Egyenlőre maradjunk a százas számkörben, és itt gyakoroljunk egy kicsit, aztán később kitekinthetünk a nagyvilágba a számkör bővítésével. Nem titok, ahogy készítettem a megoldó kulcsot, még én is vétettem hibát.

A százas számtábla segítségével a puzzle darabok hiányzó számait kell meghatároznod. A szabály nagyon egyszerű. A megadott szám jobb oldalára írj eggyel nagyobb számot, a bal oldalára pedig eggyel kisebbet. A számok fölé kerül a tízzel kisebb, míg alá a tízzel nagyobb szám.

Hogy is kell ezt elképzelned. A puzzle darabban adott a pirossal megadott szám, neked a zölddel beírt számokat kell megadnod.

puzzle_kep_1

A 18 felett a nála tízzel kisebb szám foglal helyet, azaz a 8. A 18 jobb oldalán a nála eggyel nagyobb szám, a 19 van, míg a 19-től jobbra a 19-nél eggyel nagyobb szám, a 20 foglal helyet. És így tovább …

Nem is olyan bonyolult, ugye? Próbáld ki Te is!

Az e-book 50 db puzzle-t tartalmaz, továbbá a százas számtáblát. Ha a százas számtáblát Te szeretnéd kitölteni, azt is megteheted. Ha már jól eligazodsz a százas számkörben, akkor számtábla segítsége nélkül is töltsd ki a puzzle darabokat.

Szórakoztató matekozást!

Százas számtábla 1

Százas számtábla 2

Az e-book ITT letölthető

Leave a Reply