muffin_dzs

Tegnap este hazaérkeztek a gyerekek az utolsó nyaralásból és az élménybeszámolót követően a mai nap étlapjának megbeszélése is terítékre került. Mivel már késő este volt. így nem szívesen mozdultunk ki a boltba, a reggel pedig szertartásszerű a nyári napokon, így valami megoldást kellett keresni.

Volt lehetőség az ötletelésre. A palacsinta volt az első számú, de a gyerkőcök nutellával szeretik a legjobban, az persze nem volt otthon. Így ezt elvetettük. Jött a gofri. Persze az is nutella gyanús az eperdzsem mellet, így haladtunk tovább. Leveles tésztából készült kis piték tejföllel, szalonnával? A kisfiamnak nem tetszett. (Pedig még egy kis hagymával milyen jó is az.)

A muffin persze a megmentő minden esetben és ez most sem volt másképp. A kérdés csak az, hogy milyen legyen. Legtöbbször egy alap muffin tésztát készítek, mert az lehet gyümölcsös, csokis, nutellás vagy dzsemmel ízesítem. Most azonban egy teljesen új receptet próbáltunk ki.

Pár évvel ezelőtt kaptam egy szakácskönyvet, amely tele van képekkel Képtalálat a következőre: „smile” és sok-sok recepttel. A muffinnak a neve fogott meg, mert a kép nem tűnt ki elsőre. Vaníliás – eperdzsemes, mmm, ez finom lehet. Már az orromban éreztem az éppen sülni kezdő tészta illatát. A vanília valami csodás illat, amikor sül a sütemény. Rögtön felvetettem  a vanilíás – eperdzsemes muffin lehetőségét. A recept alapján ugyanis a muffin sütőben lévő tészta tetejére 1 kis kanál eperdzsemet kell tenni.

Az ötlet telitalálat volt. A kisfiam a vaníliára mondott áment, a kislányomat pedig az eperdzsem győzte meg. Jó is az a házi eperdzsem Képtalálat a következőre: „heart”.

Mivel a döntés közös volt, az elkészítése is családi program lett. Most nem kellett mérleget használni, mivel a bögre volt a mérőeszköz, így az ovisunk is könnyebben segített.

Az, hogy jól sikerült, nem a sülő tészta kellemes illata jelezte igazán, hanem amikor kihűlt, előkóstolást tartottak a gyerekek és … mind megették. Természetesen nem mind, hisz a mai reggeli vaníliás – eperdzsemes muffin még egy kis eperdzsemmel és tejjel. Jó étvágyat!

Próbáld ki Te is, minden nehézség nélkül elkészítheted.

muffin_dzs_1

Amit elő kell készítened:

  • 1,5 bögre lisz
  • 0,5 bögre házi krémes por (helyettesíthető vaníliás pudinggal is)
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 bögre cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 bögre tej

Az elkészítése egyszerű:

A száraz hozzávalókat (liszt, házi krémes por és sütőpor) egy tálba kimérem és összekeverem. Egy másik tálba teszem a két tojást (sárgája és fehérje mehet egybe) és a a kimért cukrot, majd robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a vajat és a tejet, majd óvatosan elkeverem, hogy ne fröcsögjön ki. Ezt követően folyamatos keverés mellett hozzáadom a száraz hozzávalókat.

A muffin sütőt kibéleltem szivárványos muffin papírral és elosztottam a tésztát 12 egyenlő részre. Mindegyik tetejére egy kis kanál eperdzsemet tettem, amelyet egy picit belenyomtam a tésztába. Ezt követően mehet is a sütőbe. Addig sütöttem amíg a teteje aranybarna nem lett.

 muffin_dzs_3

Jó étvágyat!